добре дошли в моя уеб сайт

СЛАДКИШИ

Сладкиш Негърче
Продукти: за порции
Време за приготвяне: 50 минути
 
Рецепта за Сладкиш Негърче:

Киселото мляко(1 кофичка) се разбива със содата(1 с.л.). Добавят се постепенно захарта(1 ч.ч.) и всички други съставки на тестото при непрекъснато разбиване. Сместта се изсипва в тавичка и се пече в предварително загрята до 180-200 градуса фурна.

Оставя се да изстине, нарязва се на парчета и се залива с горещата заливка.

Заливката се приготвя като всичките й съставки се оставят да поврат 3 минути.


Мързелива баклава
Необходими продукти
  • 1-2 пакета кори за баница (от по 400-500 г)
  • 250 г масло
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. орехи
  • 10 г бакпулвер (1 пакетче)
  • 1 ванилия
  • 5 бр. яйца
За сиропа:
  • 600 мл вода
  • 3 ч.ч. захар

Начин на приготвяне
В зависимост от големината на тавата се преценява колко кори да се сложат. За една средна тава 1 пакет е достатъчен.
Така както са си навити в пакета (след разопаковане) корите се нарязват на тънки ивици (кръгчета) с дебелина 1-2 см. Яйцата, брашното, захарта, бакпулвера, ванилията и накрая счуканите орехи се разбъркват. Получава се кексово тесто. В тава се разтопява половината масло, върху него се нареждат половината от нарязаните кори. Отгоре се изсипва кексовото тесто и накрая се нарежда остатъка от корите и се залива с останалото разтопено масло. Пече се на 200 С. Готовата баклава се залива със захарен сироп от водата и захарта.
Бисквитена торта с кафе, сирене крема и кондензирано мляко
Продукти: за порции
Време за приготвяне: 30 минути
 
Рeцепта за Бисквитена торта с кафе, сирене крема и кондензирано мляко:

Сиренето Крема (375 г) и кондензираното мляко (375 г) се смесват в дълбока купа и се разбиват до получаването на гладък крем с помощта на миксер. Кафето (1 ч.ч.) се сварява и докато е още горещо, започва реденето на тортата. За целта бисквитите (250 г) се потапят за секунди в горещото кафе една по една. Подреждат с на дъното на правоъгълна тавичка и щом покрият дъното, се намазват с крем. Следва отново ред напоени с кафе бисквити и отново крем. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно тортата да се завърши с крем. Оставя се в хладилник за една нощ да стегне. Нарязва се на парчета и по желание се декорира с пресни плодове.



Плодова желирана торта
Продукти: за порции
Време за приготвяне: 360 минути
 
Рецепта за Плодова желирана торта:

Пресните ягоди (350 г) се измиват и разполовяват. Изсипват се в дълбока купа и се заливат с ягодовия сок (1/2 л.), в който е разтворен желатинът (20 г). При необходимост към течността се добавя подсладител. Десертът се оставя за няколко часа в хладилник, докато стегне и се желира напълно. Щом ягодовото желе е готово, се залива внимателно с разбитото с ванилия (1 опак.) и течен подсладител на вкус кисело мляко (400 г), към което е добавен разтвореният в хладка вода (1 к.ч.) желатин (10 г). Тортата отново се оставя за няколко часа в хладилник, докато вторият й слой също се желира. Прасковите от компота се изваждат, отцеждат и нарязват на едри парчета. Поставят се внимателно върху желираното кисело мляко и се заливат със сока от компота, в който е разтворен желатинът (20 г). Тортата се оставя в хладилника за още няколко часа, за да се стегне и последният й слой. Накрая се изважда от хладилника и се обръща внимателно в порционна чиния. Сервира се охладена и нарязна на парчета. По желание може да се украси с пресни плодове и свежа мента.

Забележка: Желатинът, който използвате за тази рецепта, не е необходимо да се разтваря на водна баня, както е описано в указанията на опаковката. Достатъчно е с вилица енергично да разбиете прахчето желатин, като го изсипвате в течността на тънка стуйка. След като сте се уверили, че не са се образували бучици желатин, течността е готова да се постави в хладилника, за да се желира.



исквитена торта с маскарпоне
Продукти: за порции
Време за приготвяне: 40 минути

Рецепта за Бисквитена торта с маскарпоне:

Маскарпонето (250 г) се разбива в купа с помощта на миксер. След това към него се прибавя кондензираното мляко (4 с.л.) и разбитата на сняг течна подсладена сметана (100 мл.). Всичко се разбърква внимателно с дървена лъжица и полученият крем се оставя настрани. Ягодите (150 г) се измиват, почистват и нарязват на тънки шайби. Прясното мляко (1 к.ч.) се кипва и докато е горещо се започва реденето на тортата. За целта бисквитите (200 г) се потапят за секунди в горещото мляко и се редят в тавичка. Щом дъното й се покрие, се изсипва малко от крема и се заглажда с лъжица. Отгоре се подреждат равномерно резени ягоди. Следва отново ред напоени в прясното мляко бисквити, крем и пресни ягоди. Тортата се реди до изчерпване на продуктите, като е важно да се завърши с крем. Поставя се в хладилник да стегне за една нощ и се сервира разрязана на парчета с пресни ягоди около нея.


Бисквитена торта
Продукти: за порции
Време за приготвяне: 35 минути

Рецепта за Бисквитена торта:

Млякото (750 мл.) се кипва. Добавя се захарта (200 г) и се разбърква, докато се разтвори. Брашното (2 с.л.) се разбива с яйцата (2 бр) и ванилията (1 опак.). Към него се налива млякото със захарта и се бърка непрекъснато, докато се получи гладък крем. Бисквитите (3 опак.) се начупват и с тях се покрива дъното на подходяща тава. Заливат се с прясното мляко (200 мл.) и с приготвения крем, прави се втори пласт от бисквитите и процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите. Накрая се завършва с пласт крем и се поръсва със смлените орехи (100 г).


Рецепта за Ябълков сладкиш с кисело мляко

Продукти:

1 кофичка кисело мляко
2 ябълки
2 яйца
3 чаени чаши брашно
2/3 чаена чаша олио
1 чаена чаша пудра захар
1 пакетче бакплувер

Приготвяне:

Фурната се затопля предварително на 180°C.

В голяма купа се смесват брашното, захарта, олиото, яйцата, киселото мляко и бакпулвера.

Обелете ябълките и почистете сърцевината. Нарежете ги на малки парченца.

Смесете всички и печете за около 30 минути. Проверете дали се е изпекъл сладкишът с върха на ножа.

Сервира се изстинал.

Рецепта за Арабски сладкиш

Съставки:
2 ч.ч. грис
125 г. масло
2 коф. кис. мляко
2 ч.л. сода
за сиропа:
2 ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. захар
Приготвяне:
Грисът се запържва в маслото. Прибавя се киселото мляко, разбито със содата. Прехвърля се в тава и се пече в умерена фурна до розово. Изстиналият сладкиш се залива с горещ сироп.

Рецепта за Меден сладкиш с решетка

Разбърква се на трохи 1/2 кг брашно с 200 г масло или маргарин, след което се смесва добре с 200 г пудра захар, 2 супени лъжици студен мед, 1 цяло яйце и 1 жълтък, малко ванилия и сода бикарбонат на върха на ножа, разтворена в 50 мл прясно мляко. Оставя се да престои 1 час. 2/3 от тестото се разтегля до дебелина 1/2 см, слага се в тавичка, намазва се тънко с кайсиев мармалад и отгоре се разстилат 200 г орехови ядки, попарени със сироп (приготвен от 150 г захар) и охладени. От останалото тесто се правят пръчици с дебелината на молив и се нареждат във вид на решетка върху ореховата плънка. Пече се в умерена фурна.

БАКЛАВА С ЛОКУМ

Необходими продукти
  • 500 г кори за баница
  • 300 г розов локум (2 кутии)
  • 4 бр. яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 6-7 с.л. брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.ч. счукани орехи
За сиропа:
  • 3 ч.ч. вода
  • 3 ч.ч. захар
  • 4 ванилии

Начин на приготвяне
Яйцата, захарта, олиото и брашното с бакпулвера се разбиват на гъста каша. Локумът се нарязва на парчета - всяко локумче на 4 части. Вземат се по 2 листа кори и помежду се намазват с масло. В началото се нареждат локумчетата, след това орехите до тях и по останалата част от кората се намазва с 2 с.л. от пандишпановата смес. Навиват се на руло. Това се прави с всички кори. Нареждат се в правоъгълна тава и се изпича. След като изстине баклавата се нарязва на парчета и се залива със сироп. Задължително трябва да престои 10-12 часа преди сервиране.
Кадън гюбек (Инжир-баклава)
Необходими продукти
  • 1 л прясно мляко
  • 250 г грис
  • 5 бр. яйца
  • 500 г захар
  • 1 ванилия
  • малко лимонов сок
  • малко настъргана лимонова кора
  • 50-80 г масло

Начин на приготвяне
Прясното мляко се слага да заври. При постоянно бъркане се прибавя гриста докато се сгъсти. Сваля се от огъня и когато се охлади се прибавят едно по едно яйцата, като се бърка до хомогенна смес. С намаслени ръце се оформят топчета с големина на яйце и се поставят в намаслена тава. В центъра на всяко топче се прави дупка с пръст и в нея се слага малко масло. Пекат се в затоплена фурна до златисто.
Когато изстинат се заливат с топъл сироп: 1 л вода + 500 г захар се слагат на котлона. Като започне да се сгъстява се маха от котлона и се слага малко лимонов сок и малко настъргана лимонова кора и ванилията.

Никога не заливайте с врящ сироп - оставете го за 5 минути да се охлади!
Портокалова баклава с ванилия
Необходими продуктиЗа сиропа:
  • 350 г пудра захар
  • 1 с.л. портокалов сок
  • 350 мл вода
  • 2 с.л. портокалова вода
За баклавата:
  • 2 бр. големи портокала
  • семената на 1 шушулка ванилия
  • 1 с.л. портокалов мармалад
  • 400 г точени кори
  • 150 г разтопено масло
  • 150 г шам-фъстък, нарязан на едро
  • 50 г сирене Маскарпоне

Начин на приготвяне
Захарта и водата се кипват за да се приготви сиропа. Намалява се температурата и се остава да ври 10-12 минути, като периодично се разбърква. Добавя се портокаловият сок и портокаловата вода, разбърква се и се оставя да изстине.
Кипва се вода и в нея се слагат двата портокала (цели) и се вари 45-50 минути, докато плодовете омекнат. Портокалите трябва да са добре покрити с вода през цялото време. Изваждат се и се оставят да изстинат. Разделят се на парчета и се пасират на гладко пюре. Готовото пюре се слага в гевгир и се изцежда максимално. Слага се в купа добавя се ванилията и портокаловият мармалад и се разбърква добре.

Фурната се загрява на 180 С. Тавата се намазва и започва да се реди като всеки лист се маже с масло, шам фъстък и портокаловата смес. Завършва се с кора, нарязва се и се запича 30 минути. Температа се намалява на 150 С и се пече още 15-20 минути. Баклавата се вади, залива се със сиропа и се оставя да поеме. Сервира се с маскарпоне.
Баклавички Охлюви
Необходими продукти
  • 4 бр. яйца
  • 250 мл лимонада
  • мая (колкото парче локум)
  • щипка сол
  • 1 с.л. захар
  • брашно колкото поеме (около 1 кг)
За сиропа:
  • 1 кг захар
  • 750 мл вода
  • ванилия
За пълнежа:
  • 2 ч.ч. счукани орехи
  • 1/3 ч.ч. захар
  • 1 с.л. канела

Начин на приготвяне
Маята се разбърква със захарта, щипката сол, малко топла вода и малко брашно, за да се получи кашичка и се оставя да втаса. Добавят се разбитите яйца, лимонадата и брашното. Омесва се меко тесто и се оставя да втаса. Разделя се на три топки. Разточват се на големи кръгове, колкото се може по-тънки и се налагат един върху друг, като между тях се намазва с олио. Върху последният се поръсва пълнежа (орехите смесени с канелата и захарта) и се навива на руло. Рулото се нарязва на кръгчета с дебелина 1 см и кръгчетата се нареждат в намазнена тава, като се оставя разстояние между тях. Оставят се малко да втасат и се пекат в умерена фурна. Заливат се със сиропа, като той трябва да е студен, а те горещи или сиропа горещ, а те студени.
Баклава с точени кори
Необходими продукти
  • 1 кг брашно
  • щипка сол
  • разтопено масло
За плънката:
  • 1 кг почистени орехови ядки
  • 1-2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. смлян карамфил
За сиропа:
  • 1.5 кг захар
  • 1 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне
От пресятото брашно, 2 ч.ч. хладка вода и солта се замесва меко тесто. Оставя се да почине половин час, след което се накъсва на 40-50 топчета и се разточват много фини кори с големината на тавата, в която ще се пече баклавата.
Ореховите ядки се нарязват на ситно и се смесват с канелата и карамфила.
Корите се редят една върху друга в намазана с масло тава. Всяка кора се маже с разтопено масло, а през две кори се разстила част от плънката. Между последните три кори не се слага плънка.
Наредената баклава се нарязва с остър нож на ромбове и се залива със сгорещено масло. Пече се в умерена фурна, докато се зачерви добре, след което се оставя да изстине.
От захарта и 1.5 л вода се сварява умерено гъст сироп. Преди да се свали от огъня, се прибавя лимонената киселина.
Изстиналата баклава се залива с врящия сироп и се оставя да престои една нощ, за да се напои. Поднася се на следващия ден.
Торта Кодрит Кадир
Необходими продуктиЗа крем карамела:
  • 800 мл прясно мляко
  • 5 бр. яйца
  • 200 г захар
  • 1 ванилия
За кекса:
  • 1 бр. яйце
  • 100 г захар
  • 100 мл олио
  • 100 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 2 ч.л. какао
  • 100 мл прясно мляко

Начин на приготвяне
За карамела се разбиват яйцата със захарта, добавя се ванилията и прясното мляко.
За кекса се разбиват яйцата със захарта, добавя се млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
Карамелизират се 5 с.л. захар във форма за тортата. Добавя се сместа за карамела. След това точно в центъра на формата се излива кексовата смес. Формата се слага в тава с 2 см гореща вода. Пече се на водна баня около 50 минути на 180 С. Оставя се с водната баня в хладилника за една нощ. На следващия ден се объръща в поднос.

Количествата са за форма 20-22 см и 8 см висока.
Палачинкова торта Ladies Paradise
Необходими продукти
  • за палачинките:
  • 3 яйца
  • 1 с.л.захар
  • 1 пак ванилия
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. коняк
  • 400 мл.прясно мляко
  • 1 щипка бакпулвер
  • брашно колкото поеме, за рядко тесто
  • за шоколадовия ганаш:
  • 200 гр. черен шоколад
  • 200 гр.течна сладкарска сметана
  • за ваниловия крем:
  • 500 мл прясно мляко
  • 3 с.л. брашно (нишесте ванилия)
  • 5 с.л захар
  • 2 пак. ванилия
  • 60 гр.краве масло
  • 1 яйце
  • 10 гр желатин

Начин на приготвяне
Палачинките: Яйцата се разбиват със захарта, олиото и коняка. Добавя се млякото и ванилията. Слагат се и брашното с бакпулвера. От тази смес се правят около 18- 20 палачинки. Тиганът се намазва със салфетка, напоена с разтопено масло.

Шоколадовия ганаш: Сметаната се загрява(не трябва да завира) и към нея се добавя начупеният шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване. Кремът се охлажда и след това енергично се разбива. От крема се отделят 2 -3 с.л. за украса.Намазват се палачинките и се завиват на пурички. Вместо това може да използвате течен шоколад.

Ваниловия крем: Млякото се загрява до кипване. Захарта, нишестето, яйцето и малко водичка се разбъркват на каша. Добавят се към врящото мляко и се бърка няколко минути. В още топлия крем се прибавя маслото и ванилията. Бърка се до леко охлаждане. Прибавя се разтопения на водна баня желатин.

Сглобяване на тортата: На дъното на формата се застила една палачинка. Намазва се с ванилов крем и се подреждат един ред от навитите палачинки. Отново се намазва с крем, подрежда се още един пласт палачинки. Накрая се завършва с крем и се заравнява.
Тортата се оставя да се охлади за няколко часа в хладилник, докато стегне. Освобождава се от формата и се украсява с останалия ганаш. Тортата се реже така, че разрезът на палачинките да е ефектен!
Торта *Три шоколада*
Необходими продукти
  • 260 г бисквити
  • 3 с.л. разтопено масло
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 1 л течна сладкарска сметана
  • 500 мл прясно мляко
  • 200 г черен шоколад
  • 200 г млечен шоколад
  • 200 г бял шоколад
  • 75 г захар
  • желатин (по 15 г на крем)

Начин на приготвяне
Бисквитите се смилат на ситно и се смесват с маслото и прясно мляко. Изсипват се в тортена форма (диаметър 26 см) и се притискат хубаво до оформяне на блат.
Смесваме сметаната и прясно мляко. Разделяме на 3 равни част.
Слагаме първата част, заедно със захарта и черния шоколад на котлона и бъркаме докато се разтопи шоколада. Сваляме от огъня и прибавяме желатина (желатина първо се слага в малко студена вода да набъбне, после се слага на водна баня да се стопи и тогава се прибавя към крема). Изсипваме сместа върху блата. Оставяме в хладилника да стегне (около 2 часа). След като първия крем е стегнал напълно, приготвяме втория по същия начин, но с млечен шоколад. Изсипваме го внимателно върху първия крем и пак оставяме в хладилника да се стегне. След това приготвяме и крема с белия шоколад. Оставяме в хладилника за по-дълго време (около 4 часа). Отгоре се украсява по желание.
Уеб сайт в alle.bg